Най-често задавани въпроси

 • Кога мога да претендирам обезщетение?
  Копирано
  Можете да претендирате обезщетение при отмяна или голямо закъснение на полет, който излита от летище на територията на Европейския съюз или каца на такова, ако превозвачът е европейски, ако са изпълнени следните условия:

  - Закъснението е над три часа при кацането
  - Отмяната не Ви е съобщена въобще (научавате за нея на летището) или Ви е съобщена по-малко от 14 дни преди датата на полета.

  В тези случаи превозвачът може да се освободи от отговорност, ако причината за проблема е извънредно обстоятелство – най-често метеорологични усложнения (мъгли, гръмотевични бури, обилен снеговалеж, ураганен вятър), но също и други природни бедствия като вулкани и пожари, които водят до затваряне на летищата.
 • Мога ли да претендирам обезщетение при прекачване и изпусната връзка?
  Копирано
  При пътувания с няколко свързани полета е важно да знаете, че те се разглеждат като едно пътуване само ако са с една обща резервация. Нискотарифните превозвачи като Ryanair, Wizz Air, EasyJet и др. не издават свързани резервации и всяка отсечка се счита за отделно пътуване. В тези случаи обезщетение може да се претендира само ако конкретен полет е отменен или закъснял над три часа.

  При свързани полети в една резервация, дори при закъснение под три часа е възможно да изпуснете връзката си до крайната дестинация. В тези случаи превозвачът е длъжен да Ви пренасочи и ако достигнете крайната си дестинация със закъснение над три часа, отново може да претендирате обезщетение, като размерът му се определя от разстоянието между началната и крайната дестинация.
 • Не ме допуснаха до борда на самолета, имам ли право на обезщетение?
  Копирано
  Можете да претендирате обезщетение и при отказан достъп до борда, поради продадени повече билети, отколкото са местата (свръхрезервация), като в този случай служителите на летището са длъжни да Ви издадат съответно потвърждение, което следва да запазите, за да може да претендирате обезщетението.

  Не можете да претендирате обезщетение ако не сте допуснати поради неявяване на бординг гейта поне 45 минути преди часа на излитане на полета, независимо колко бавни са били проверките на летището. Превозвачите не носят отговорност за лоша организация на летищата и в тези случаи не можете да предявите каквито и да е претенции към тях.
 • Мога ли да претендирам разходи при проблем с полет?
  Копирано
  При закъснение над два часа или отмяна, превозвачът е длъжен да положи грижа за Вас: да Ви осигури храна и напитки, а ако се налага изчакване до следващия ден - нощувка в хотел и транспорт между него и летището. За съжаление често превозвачите не успяват да организират грижа и в тези случаи задължително си пазете касови бележки и фактури за претърпени разходи за храна и освежителни напитки (но не и алкохолни), хотел и автобус или такси до него, защото може да претендирате връщането им. Задължително е да представите касови бележки, не е възможно да се претендират разходи въз основа на извлечения от кредитни карти или подобни.

  За съжаление не може да претендирате поспуснати ползи от проблем с полета, като загубени резервации за хотели, музеи, концерти, коли под наем и подобни.
 • Колко е обезщетението и какво е възнаграждението за водене на иска?
  Копирано
  Размерът на обезщетението е фиксиран в Регламент 261/2004 и зависи от разстоянието между началната точка и крайната дестинация, измерено по метода на големия кръг (може да го проверите на този сайт: http://www.gcmap.com/). Нашето възнаграждение е дължимо само при успех с иска и е в размер на 20% + ДДС от получената сума:

  - за къси полети до 1500 км. (например от София до Рим, Атина, Виена или Берлин) обезщетението е в размер на 250 евро или 488,96 лв. В този случай нашето възнаграждение е 60 евро или 117,35 лв. и Вие ще получите 371,61 лв.

  - за полети на средни разстояния между 1501 и 3500 км. (например от София до Париж, Мадрид, Лондон или Амстердам) обезщетението е в размер на 400 евро или 782,33 лв. В този случай нашето възнаграждение е 96 евро или 187,76 лв. и Вие ще получите 594,57 лв.;

  - за полети на дълги разстояния над 3501 км. (например презокеански полети) обезщетението е в размер на 600 евро или 1 173,50 лв. В този случай нашето възнаграждение е 144 евро или 281,64 лв. и Вие ще получите 891,86 лв.
 • Каква сума ще получа при успешен иск и какво дължа при неуспех?
  Копирано
  Не дължите нищо, ако искът е неуспешен. При успех ще получите дължимото обезщетение, след удръжка на нашето възнаграждение в размер на 20%+ДДС, както следва:
  Размер на обезщетението250 евро / 488,96 лв.400 евро / 782,33 лв.600 евро / 1 173,50 лв.
  20% + ДДС (с вкл. банкови такси и превалутиране)60 евро / 117,35 лв.96 евро / 187,76 лв.144 евро / 281,64 лв.
  Сума, която получавате при успех190 евро / 371,61 лв.304 евро / 594,57 лв.456 евро / 891,86 лв.